Jdi na obsah Jdi na menu
 


Úvodem - babka bylinkářka.

MOJE BYLINKY JSOU JEN MNOU ZKOUŠENÉ RECEPTURY, VY SI MŮŽETE UDĚLAT JEDNOU SVOJE RECEPTURY NEJEN NA ČAJE, ALE I JÍDLO Z BYLINEK, SIRUPY, OLEJE, MASTI AJ.

Budu Vám povídat o bylinkách vše co vím a mohu Vám něco o nich předat. Piji je od dětství, doma jsme nic jiného nepili, jen domácí bylinkové čaje. To bylo: jahodí, maliní, ostružiní, lípa květ, černý bez květ a jiné. Také domácí sirupy. Většina nemoci se léčily také bylinkovými čaji. Do nich se dávaly ještě sirupy, pamatuji si, že zcela rychlá pomoc na nachlazení byla přidáním sirupu s bezu černého -plodu. Také jako doplněk jsou bylinkové masti, ty jsem dávala jako ještě dítě babičce na klouby. Masti dělám jen pro sebe a známé dodnes. Kamarádky se mnou chodí na bylinky tak radím. Třicet bylinek jsem znala z dětství, později jsem měla i obchod. Nyní znám více než 200 druhů bylinek. Vždy se těším na jarní bylinky a dělám s nich výborná jídla. Pěstuji rakytník, a další keře s plody nejen na dobrou šťávu, ale i na očistu těla. Sirupy džemy atd. -  recepty najdete dále v daných knihách, které doporučuji mít u sebe a na vycházkách v létě je studovat a bylinky si sbírat. Jste již zapálení pro bylinky?  .

Prostě bylinky jsou pro třetinu lidstva součástí tekutin, stravy, léčby.

Jste tou třetinou? Tak Vás vítám. Čtěte dál!

Proč jen pro tak málo lidí? Někdo se raději léčí chemií, je to rychlejší proces léčby bez práce. Bylinky dají práci. Pokud se je navyknete používat a dáte si i s nimi práci jste tu dobře, pokračujte v těchto stránkách.

Vše je z bylinek výborné: čaje, jídlo, oleje, masti, med, sirupy.

 Nezabírají však na léčbu lidem co jí velkou dávku masa, kuřákům, konzumentům alkoholu. 

Tak na začátek jen upozorňuji, že povídání budou jen pro ty, co se snaží žít alespoň málo v souladu s přírodou a bylinky již někdy používali a chtějí vědomosti o nich jen se mnou prohloubit.

Vycházky se mnou

.Každé léto chodíme na celodenní vycházky, kde se lze bylinky učit. Dělají se jednodenní až třídenní kurzy v oblasti lesů a luk v oblasti Brna, Blanska, nebo v předhůří Jeseníků na loukách a pastvinách.

Jak se lze na kurz přihlásit? 

Jednoduše: začíná se se sběrem od května, beru na vycházky dvě, tři maximálně čtyři zájemkyně.

Nutné je tedy nahlášení se alespoň měsíc předem, pokud je potřeba ubytování, tak i dříve.

Doporučuji každému obě dvě knihy na prostudování, viz knihy, kde je vše kolem sběru bylinek a také mnoho receptů - průvodce na sběr bylinek. A samozřejmě nežli vstoupíte na louku, zavolejte mně či napište na email, povím Vám jaké bylinky máte nastudovat. Neučím zcela začátečníky, co se s bylinkami teprve chtějí seznámit, nebo ty, co vůbec neznají bylinky a ani nepijí čaje, jen jdou na procházku. Tihle si musí bylinky nastudovat a každý rok si nasbírat sami od 3 - 5 bylinek nových, za pět roků jich budete znát i desítky. Druhým rokem se přidejte k nám, začínáte být bylinkáři!

Doplňkové programy: lze se domluvit na cvičení či kineziologii. Nutné je ale aby všichni účastníci souhlasili s programem. Co je to kineziologie? Jak určíte bylinku na co je a zda je pro Vás? Také mnoho dalšího se dozvíte. Kineziologií zvládnete lehce. Je to také propojení s přírodou a pochopení jí. 

Cvičení je na výbornou  páteř, cvičí se na louce u vody a také se lze i v létě koupat. V jakémkoli věku!