Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sběr a sušení bylin.

PROČ DĚLÁM TYTO STRÁNKY? CHOZENÍM PO LOUKÁCH A UČENÍM BYLINEK SE MNĚ STALO, ŽE BABKY BYLINKÁŘKY, CO CHODÍ SE MNOU, CHTĚLY JEŠTĚ NĚCO NAPSAT, ABY VŠE DO DALŠÍHO LÉTA NEZAPOMĚLY. TAK JSOU DÍKY TĚMTO  JIŽ DVĚ KNIHY A TYTO STRÁNKY.

Sbíráme bylinky v čistém prostředí bez prachu silnic a měst. V období týden před úplňkem mají rostlinky největší sílu. Mnoho rostlin v tuto dobu přechází do období započetí nové přetvorby do květů, semen, plodů. Po úplňku sbírám jen květy na oleje.

Co s sebou na sbírání: vysoké, ale lehké boty - jednou jsem se přezula, říkám si, že již sbírat nebudu. Aha! Najednou než jsem se dostala s posledních trav, šlápla jsem na jedovatého hada  a to teda bylo - měsíc oteklou a modrou nohu. Tak aby by každý myslel i na tohle. Papírové sáčky - dostanete v obchodních domech a dobré nůžky. Tašku či batůžek na záda. Nebo košík.

Každou bylinku - druh dáváme do jiného sáčku.

Po příchodu domů máme nachystané lísky- papírové krabice a do nich na dno dáme papíry, ne noviny.

Opět bylinky až doma stříháme na malé kousky a dáme volně do krabiček. Dostanete opět v obchodech. Ty zapasujeme na sebe a takto nám sušení nezabere místo. Sušíme ve větrané místnosti. Jsou již suché? Otáčíme je občas? Kontrolujeme! Jakmile jsou suché, dáme již dobře nasušené do popsaných papírových sáčků, tašek.

Směsky bylin děláme až koncem léta, kdy dáme dohromady bylinky nejlépe dle receptáře z knih,

 Jednotlivé usušené rostlinky uložíme do sáčků s popiskem nebo také do sklenic, nenecháváme je na světle. Na světle bylinky ztrácejí účinné látky.

Chcete je použít na léčbu? Tak mimo nachlazení nedoporučuji, nevěřím na nemoci, jen na nedorozumění mezi lidmi a poškození s minulosti života a na tohle bylinky také zaberou, ale nevyřešíte-li danou situaci, znovu nemoc přijde. Co na to je?

Kdo Vám pomůže v dnešní době něco vyřešit? Nikdo. Dříve se semknula rodina a povídalo se až se vše propovídalo, problém se vyřešil

Také řeším sama, neboli nenacházím nikde kolem sebe a u lidí  moudrost a vyřešení, řeším v tichosti v přírodě. Sama a s ní. Najdete tam zákony a zákonitosti, karmu všeho. Učím takto být v přírodě i ty, co mají k tomuto blízko.